23. 12. 2020.

Tradicija vrhunskih rezultata se nastavlja

Laboratorija za ispitivanje cementa LBFC-a je u decembru ove godine, trinaestu godinu za redom proglašena za najbolju u Holcim grupi na međulaboratorijskom ipitivanju na kom je ove godine učestvovalo 153 učesnika. Tim povodom razgovarali smo sa Damirom Ćjepom, menadžeron kvaliteta Lafarge BFC

O kakvom ispitivanju se radi, šta se testiralo ove godine?

Od 1998. godine laboratorija LBFC učestvuje u internacionalnom međulaboratorijskom poređenju RRT (Round Robin Test) koje za cilj ima da oceni i uporedi pouzdanost laboratorija za relevantne metode ispitivanja nepoznatih uzoraka. Ove godine, učešće je uzelo ukupno 153 laboratorija, od kojih je 140 laboratorija fabrika cementa, stanica za mlevenje i regionalnih laboratorija LH grupe širom sveta, i 13 eksternih laboratorija, van LH grupe.

Uzorci koje smo ispitivali su bili cement i brašno peći, što se iz godine u godinu menja. Sama ispitivanja i slanje uzoraka svim učesnicima je kasnilo zbog nepovoljne epidemiološke situacije i zatvaranja granica, i umesto početkom godine, ispitivanja smo otpočeli u maju

Ostvarili smo rezultat tačnosti od 100% LAI (lab accuracy index), i za uzorak cementa i za uzorak brašna peći, što znači da su svi zahtevani parametri ispitivanja u zahtevanim granicama, i ovo je 13-a godina za redom kako smo na samom vrhu po pouzdanosti i tačnosti u ispitivanjima.

Da li je i kako ova godina obeležena pandemijom Covid-19 uticala na rad laboratorije?

2020 je po svemu bila specifična. Ako gledamo od samog starta, održavanje međulaboratorijskog ispitivanja je bilo upitno zbog pandemije virusa Covid -19. Slanje uzoraka je bilo odloženo, neki od učesnika su otkazali učešće, rokovi su nekoliko puta pomerani, itd. Održavanje opreme i organizacija rada laboratorije je takođe bio izazov. Podrška servisera iz inostranstva je izostala usled zabrane putovanja, tako da smo sami rešavali probleme. U organizaciji rada laboratorije su napravljeni timovi gde je jedan deo tehničara radio, drugi bio u izolaciji, i tako se naizmenično menjali. Svi su u tim trenutcima pokazali jedan visok nivo odgovornosti, problemi su na vreme komunicirani i rešavani, i ostvaren je veliki uspeh koji se može gledati kao rezultat jednog velikog tima, kompletnog tima fabrike cementa, i ja se zahvaljujem svima na tome.

Šta je za tebe lično najznačajnije u svetlu ovih sjajnih rezultata? U čemu je tajna ovako dobrih rezultata koje ostvarujemo?

U proteklih 13 godina, naš LAI jeste 100%, ali ono što je još značajnije je da se naša laboratorija svake godine nalazi u samom vrhu rangiranja prema dva kriterijuma: broj ispitivanih parametara i udaljenost dobijenih rezultata vrednosti od targetiranih vrednosti. Posebno smo ponosni na činjenicu da imamo kontinuitet, pokazujemo da nam je oprema pouzdana, da se sve procedure poštuju i da su ljudi dobro obučeni za rad.

Čestitamo našim kolegama na izuzetnim rezultatima koje postižu!