20. 05. 2019.

Obilaznica oko Zrenjanina

Izgradnja „Obilaznice oko Zrenjanina“, zahvaljujući kojoj će tranzitni saobraćaj biti izmešten iz užeg gradskog jezgra, započeta je pre dvadesetak godina. Do oktobra 2018. uz brojne prekide, bila je završena tek jedna polovina planirane trase, čija ukupna dužina iznosi 14,5 km. Na okončanje radova čekalo se više od jedne decenije, da bi se prošle jeseni pristupilo završetku gradnje ovog značajnog tranzitnog puta. Projektom je predviđena izgradnja i preostalih 7,4 kilometra kolovoza, uključujući i dva mosta (most preko Begeja i Aleksandrovačkog kanala), kao i nadvožnjak na pruzi Zrenjanin-Beograd.

Lafarge Beton učestvuje u realizaciji ovog značajnog projekta, zajedno sa kompanijama Energoprojekt Niskogradnja AD iz Beograda i Bauwesen iz Lazarevca, sa kojima ima višegodišnju saradnju na infrastrukturnim projektima poput Koridora 11, Mosta na Adi, železničke stanice Prokop i mnogih drugih. Za završetak obilaznice planirana je isporuka oko 2.700 m3 betona, namenjenih izgradnji šipova, stubova i drugih ključnih pozicija, za koje je neophodno isporučiti betone sa posebnim svojstvima koji ispunjavanju visoke zahteve projekta.

Tokom narednih nekoliko meseci očekuje se završetak trase koja se pruža od Mihajlovačkog do Temišvarskog druma, kao i okončanje radova na mostu preko Begeja, najzahtevnijoj deonici obilaznice. Preostali deo tranzitnog puta, od Temišvarskog, preko Lazarevačkog druma, do industrijske zone “Jugoistok”, u dužini od 3,7 kilometara, biće izgrađen sledeće godine; trenutno je u toku priprema projektno-tehničke dokumentacije i otkup zemljišta.

Sa izgradnjom obilaznice tranzit će biti u potpunosti izmešten iz Zrenjanina, čime će se osetno rasteretiti gradske saobraćajnice i značajno povećati bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Vrednost radova, koji se fininsiraju iz sredstava JP Putevi Srbije, procenjena je na preko 350 miliona dinara.