28. 10. 2020.

Cementna stabilizacija na Obilaznici oko Beograda

Radovi na deonici 4 Obilaznice oko Beograda odvijaju se po predviđenoj dinamici, a otvaranje za saobraćaj predviđeno je do kraja godine. Ukoliko se radovi nastave istim tempom, očekuje se da celokupna obilaznica, ukupne dužine 47 kilometara, bude zavšena u roku, početkom 2022. godine.

Na delu deonice 4 (ukupno 4,6 km) primenjena je metoda – stabilizacija nosećeg sloja HRB vezivom- “cementna stabilizacija”. Ova metoda se primenjuje u slučajevima kada projektom zahtevane performanse kolovozne konstrukcije ne mogu biti ostvarene upotrebom prirodnih materijala.

Metoda stabilizacije je na našim infrastrukturnim projektima potvrdila svoje prednosti u odnosu na klasičnu metodu gradnje, dajući dodatnu nosivost, čvrstoću i trajnost konstrukcije.

Azerbejdžanska kompanija Azvirt na izvođenju stabilizacije na obilaznici koristi Lafarge hidraulično vezivo za puteve Beosol 22.5 a po preporuci i recepturi laboratorije Instituta za puteve. Vezivo Beosol 22,5 je posebno dizajnirano za stabilizaciju drobljenih kamenih agregata, detaljno ispitano od strane Lafarge stručnog tima i od relevantnih akreditovanih laboratorija specijalizovanih za putogradnju

Obilaznica oko Beograda će, kako se predviđa, biti najopterećeniji deo Koridora X, zbog čega je upotreba najkvalitetnijih materijala prioritet da bi se osigurala njena dugotrajnost.