11. 12. 2019.

Brže, kvalitetnije i povoljnije do evropskih puteva kroz Srbiju?

Završetak obilaznice oko Subotice

“Ipsilon krak”, odnosno obilaznica oko Subotice, zajedno sa “Obilaznicom oko Beograda”, spada u red ključnih infrastrukturnih objekata na čiju se izgradnju u Srbiji čeka više decenija.

Izmeštanje teretnog saobraćaja iz užeg gradskog jezgra predstavlja prioritet za upravu Subotice još od 1990. godine kada su započeti radovi na izgradnji “Y kraka”. Ugrožavanje bezbednosti saobraćaja usled zagušenja, oštećenja saobraćajnica, vodovodne i kanalizacione mreže kao posledice vibracija, samo su neki od problema čije se rešavanje očekuje sa završetkom pomenutog auto-puta.

Izmeštanje teretnog saobraćaja iz užeg gradskog jezgra predstavlja prioritet za upravu Subotice još od 1990. godine kada su započeti radovi na izgradnji “Y kraka”. Ugrožavanje bezbednosti saobraćaja usled zagušenja, oštećenja saobraćajnica, vodovodne i kanalizacione mreže kao posledice vibracija, samo su neki od problema čije se rešavanje očekuje sa završetkom pomenutog auto-puta.

Zahvaljujući primeni stabilizacije (link na stabilizaciju na sajtu), savremene metode koje se u izgradnji puteva uveliko koristi u razvijenim delovima sveta, obilaznica oko Subotice poslednjih nedelja dobija svoje finalne obrise. Idealan izbor za tehnologijiu stabilizacije predstavlja Lafarge hidraulično vezivo BeoSol. Specijalizovano za stabilizovanje tla, agregata, kao i za postupak hladne reciklaže, vezivo BeoSol karakteriše ujednačen kvalitet uz optimalan prirast čvrstoća, koji umanjuje mogućnost nastajanja pukotina i kolotraga u kolovoznoj konstrukciji, čime se značajno povećava trajnost iste. Putevi tretirani na ovaj način provereno su stabilniji, otporniji i dugotrajniji.

Beosol se trenutno primenjuje na stabilizovanju posteljičnog sloja između graničnog prelaza “Kelebija” i petlje “Jug” Subotica (spoj graničnog prelaza i koridora X); širina saobraćajnice na ovoj trasi iznosi 10,7 metara, a predviđena je za teški saobraćaj. Radove na obilaznici, finansirane srtedstvima republičkog budžeta, izvodi „Vojput“ Subotica DOO, dok je podizvođač VD „Jugokop-Podrinje“ DOO, koji istovremeno i izvodi radove na stabilizaciji.

Performanse BeoSol veziva potvrđene su i prilikom izgradnje putne infrastrukture vetroparka Kovačica. Na ovoj lokaciji izgrađeno je 40 kilometara pristupniuh puteva i 40 platoa za vetrenjače. Primenom metode stabilizacije dobijena je podloga spremna da podnese teško saobraćajno opterećenje, a pri tom su za njenu izgradnju korišćene značajno manje količine kamenog agregata u poređenju sa uobičajenom praksom. Uigran tim kompanije „Extra-Auto Transport“ DOO izvodio je čak 3-4.000 m2 dnevno, uz optimizaciju troškova u odnosu na klasičnu metodu nasipanja kamenom i do 50%.

Pored vetroparka u Kovačici,metoda stabilizacije je korišćena i na nizu drugih projekata, od kojih treba pomenuti radove na nasipima Bogojevo, Tisa – Palić, gde je stabilizovanjem krune nasipa olakšan prilaz svim hidro-tehničkim objektima, tj. crpnim stanicama i utvrdama duž kanala; takođe i radove na lokalnim i atarskim putevima u opštinama Subotica, Zrenjanin, Kula, Inđija, Sombor, Šid itd. čiju stabilizaciju je između ostalih ispratila tehnička podrška i kontrola Lafarge laboratorije za geomehaniku.

Beosol je nedavno korišćen i u postupku hladne reciklaže za rekonstrukciju auto-puta IA-1 kod petlje Inđija (smer Beograd – Novi Sad) koji je izvodila kompanija AD „Sremput“ iz Rume. Pomenuta metoda hladne reciklaže podrazumeva rekonstrukciju puteva uz korišćenje postojećeg materijala sa tretiranog puta (asfalta i drobljenog kamena), koji mešani sa BeoSol hidrauličnim vezivom, daju čvrstu podlogu namenjenu najtežem saobraćajnom opterećenju. Prednosti ove tehnoligije među prvima su u našoj zemlji prepoznali JP „Putevi Srbije“.

Značaj navedenih savremenih infrastrukturnih rešenja koje promoviše kompanija Lafarge – stabilizacija i hladne reciklaža – prepoznat je i od strane Svetske i Evropske banke, koje izdvajaju sredstva namenjena finansiranju pre svega projekata koji podrazumevaju korišćenje postojećih materijala i brigu o očuvanju prirodnih resursa. Velike izvođačke firme kao što su: VD „Jugokop Podrinje“, „Extra-Auto Transport“, AD „Sremput“, JKP „Put“, „Inreco“ ,koje prate svetske trendove u putogradnji, su se odlučile za implementaciju ove tehnoligije. Kompanija Lafarge BFC će sa svoje strane, zadržati vodeću poziciju pouzdanog partnera građevinskog sektora Srbije, obezbeđujući visok kvalitet svojih proizvoda, ali i razvoj ponude, kroz nove proizvode i rešenja prilagođenih posebnim aplikacijama i namenama.