30. 01. 2019.

BeoSol – rešenje za stabilizaciju

Stabilizacija, kao rešenje za kvalitetnije, trajnije i ekonomičnije puteve, nalazi sve značajniju primenu i u Srbiji, zahvaljujući brojnim, u praksi potvrđenim prednostima. Lafarge hidraulično vezivo BeoSol, proizvedeno u fabrički kontrolisanim uslovima, pokazalo se kao pravi izbor za tehnologiju stabilizacije. Specijalizovano za stabilizovanju tla, agregata, kao i za hladnu reciklažu, vezivo BeoSol između ostalog karakteriše ujednačen kvalit i optimalan prirastaj čvrstoća, koji umanjuje mogućnost nastajanja pukotina i kolotraga u kolovoznoj konstrukciji, čime se značajno povećava trajnost iste. Putevi tretirani BeoSolom provereno su čvršći, stabilniji i otporniji.

Zahvaljujući pomenutim performansama, BeoSol 32,5 uspešno je primenjen prilikom izgradnje putne infrastrukture vetroparka Kovačica. Zajedno sa dugogodišnjim partnerom, Extra Auto Transport-om, Lafarge je učestvovao u izgradnji servisnih puteva i platoa u okviru vetroparka, ukupne dužine preko 40km. Tom prilikom, primenjena je metoda stabilizacije tla sa hidrauličnim vezivom za puteve BeoSol 32,5, čime je neuporedivo ubrzana izgradnja pomenutih puteva, uz optimizaciju troškova u odnosu na klasičnu metodu nasipanja kamena ili korišćenja geotekstila.

Pored vetroparka u Kovačici, Lafarge je tokom 2018. godine uzeo učešće i u nizu manjih projekata, od kojih treba pomenuti stabilizaciju 32.000 m2 nasipa duž kanala Tisa – Palić, u Opštini Subotica, koja je rađena prošle jeseni. Stabilizovanjem krune pomenutog nasipa olakšan je prilaz svim hidro-tehničkim objektima, tj. crpnim stanicama i utvrdama duž kanala, što je velikog značaja za lokalno stanovništvo.

Zajedno sa firmom Jugokop Podrinje, tokom leta prošle godine izvršena je rekonstrukcija puta Ib reda, na deonici Futog – Begeč, uz primenu tehnološkog postupka hladne reciklaže, kao jednog od rešenja pogodnih za ojačanje kolovozne konstrukcije. Primenom BeoSol veziva tretirano je približno 10.000 m2 kolovoza na potezu Futog- Begeč. Takođe, među prošlogodišnjim projektima mogu se navesti i lokalni i atarski putevi u opštinama Subotica, Kula, Bački Petrovac, Novi Kneževac, Sombor, čiju stabilizaciju je između ostalih ispratila tehnička podrška i kontrola Lafarge laboratorije za geomehaniku.

Tokom tekuće, jubilarne godine, Lafarge BFC će zadržati vodeću poziciju pouzdanog partnera građevinskog sektora Srbije, obezbeđujući visok kvalitet svojih proizvoda, ali i razvoj ponude, kroz nove proizvode i rešenja prilagođenih posebnim aplikacijama i namenama.